Connect with us

Podcast

Podcast: Maurice de hond in gesprek met Marcel Levi

Veel lessons learned uit de UK. Dan de cijfers natuurlijk. In de 2e kamer voorspelde Jaap van Dissel weer een gigantische zomer crisis met 3000 ICU bedden.

Published

on

maurice de hond
Photo: Shutterstock

We gaan weer jullie vragen beantwoorden. We hebben het vandaag over het gesprek wat Marcel Levi en Maurice hadden zie https://www.youtube.com/watch?v=MPl5l… wordt hij de nieuwe minister van gezondheidszorg? Of de speciale Covid-19 adviseur? Veel lessons learned uit de UK. Dan de cijfers natuurlijk. In de 2e kamer voorspelde Jaap van Dissel weer een gigantische zomer crisis met 3000 ICU bedden.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Podcast

Ecologisch schandaal van de eeuw – biomassa – Marcel Crok met Fenna Swart

Published

on

cafe weltschmerz
Photo: Shutterstock

Fenna Swart: “Complete bossen worden hier verbrand – met miljarden aan subsidies” Hout is het nieuwe goud! Dat gaat zeker op voor een aantal bosrijke landen zoals Finland, Zweden en de Baltische Staten. Die landen verdienen miljarden aan de verkoop van hun hout. Afnemers zijn onder andere Nederland en Engeland waar complete bossen met miljarden euro’s subsidie als ‘duurzame energiebron’ in kolencentrales en biomassacentrales belanden. Volgens bestaande EU-regels telt de verbranding van hout nog altijd als CO2-neutraal.

Dat terwijl bij de verbranding van hout juist meer CO2 vrijkomt dan bij de verbranding van steenkool. Fenna Swart was een aantal jaar geleden actief voor GroenLinks in Amsterdam. Toen Vattenfall in Diemen plannen smeedde voor de grootste biomassacentrale van Nederland vroeg Swart om een onafhankelijk onderzoek. Alle partijen steunden dit maar haar eigen partij stopte het verzoek vervolgens in een diepe la. “Het bleek niet de bedoeling dat ik zelfstandig moest nadenken”, aldus Swart over die periode bij GroenLinks. Voor Swart reden genoeg om GroenLinks te verlaten en sindsdien voert ze vanuit Comité Schone Lucht actie tegen de 200 bestaande en nog eens 300 geplande biomassacentrales in Nederland. Waarvoor in totaal bijna 10 miljard euro (!) aan subsidie beschikbaar is. De strijd om de publieke opinie hebben zij en haar medestrijders de afgelopen tijd ruimschoots gewonnen. Vlak voor de verkiezingen bracht Swart in Nieuwsuur Jesse Klaver ernstig in verlegenheid. Want overal in het land zijn het GroenLinks wethouders die biomassa nog altijd steunen. Het kan zeker hebben bijgedragen aan de slechte verkiezingsuitslag van GroenLinks.

In Nederland loopt er een rechtszaak tegen Vattenfall vanwege de geplande biomassacentrale in Diemen. Vernietiging van de twee afgegeven vergunningen is het doel. Op 7 juni zal duidelijk worden of dat gelukt is. Ook internationaal is de strijd nog lang niet gestreden. De financiële belangen zijn groot. In Brussel zijn het uitgerekend de Nederlanders Diederik Samsom en zijn baas Frans Timmermans die de komende tijd gaan bepalen of het verstoken van bossen mee mag blijven tellen als ‘klimaatneutraal’. Tegelijkertijd wil de EU ook 3,5 miljard nieuwe bomen aanplanten. In een recent gesprek met Ploumen zegt Timmermans dat het verstoken van hele bomen natuurlijk heel dom is en dat je alleen de biomassa moet gebruiken die ‘van de boom valt’ of resthout. Maar Swart en haar kompanen laten zien hoe Granuulinvest, een van de grootste houtbedrijven ter wereld, iedere tien dagen met een gigantisch containerschip boordevol met bomen van Riga naar Rotterdam vaart om hier in de kolen- en biomassacentrales te belanden. Fenna Swart werd eerder geïnterviewd voor De Andere Krant editie klimaat, een samenwerking tussen De Andere Krant en Stichting Clintel.

Continue Reading

Podcast

GAST: ADAM CURRY – DEEL 1 – DE JENSEN SHOW #345

Published

on

Photo: Shutterstock

Continue Reading

Entertainment

The Trueman Show #24 met Prof. Dr. Bob de Wit

Bob de Wit voorspelt al jaren dat wat er gebeurt eraan zit te komen en heeft daarom al het nodige onderzoek gedaan naar hoe de wereld eruit zou kunnen zien in de toekomst en wat daar onze rol in zou kunnen zijn. Een tegenbeweging van het communistische wereldbeeld wat de macht voor ogen heeft. Hij vindt dat het tijd is om te gaan doen, maar is zeker ook hoopvol.

Published

on

Podcast: Jorn Luka

Continue Reading

Trending